Ambalaj ve Sağlık

SUDER: Damacana Su, Saklama Koşullarına Uygun Muhafaza Edilmeli!

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği Başkanı Adnan Çavuş, hızla büyüyen ambalajlı su pazarının önemli oyuncusu damacana ile ilgili tüketiciyi bilgilendiren açıklamalarda bulundu.

Günümüz koşullarında ambalajlı su tüketiminin artması, tüketici açısından sağlıklı su kullanımına yönelik bilinçlenmeyi de beraberinde getirdiğinin kuşkusuz bir kanıtı. 2007 yılı verilerine göre sektörde kişi başına düşen yıllık tüketim oranı 96 litreyi buluyor. Adnan Çavuş, 2008 yılsonu verilerinde de sektörün %20’lik bir büyüme yakalayacağını belirtiyor. Kişi başı tüketimin 70 litrelik payını elinde tutan damacana su hakkında bilgi veren Adnan Çavuş; “Rakamlardan da anlayabileceğimiz gibi gündelik hayatımızın bu kadar içinde olan damacana sular, Sağlık Bakanlığı yönetmeliklerine uygun olarak üretilmekte ve düzenli olarak denetlenmektedir” diyor. Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliklerine uygun olarak üretilen damacana suların, saklama koşullarının da ürünün kalitesi üzerine etkisinin tartışılmaz olduğuna dikkat çeken Çavuş, bu konuda tüketicileri SUDER olarak uyardı.

Damacana Suyun Saklama Koşulları

SUDER tarafından verilen bilgilere göre sağlıklı su tüketmek istiyorsanız, damacananızı belirlenen kriterlere göre muhafaza etmeniz gerekiyor. Öncelikle tükettiğiniz ambalajlı suyun Sağlık Bakanlığı tarafından izni olup olmadığına, etiketin üzerinde izin tarihi ve sayısının bulunup bulunmadığını kontrol etmek gerekiyor. Satın aldığınız suyun 4 ayrı yerinde etiketinde, gövdesinde kabartma yazıyla, emniyet bandında ve kapağında suyun markasının bulunmansın yanı sıra, yine etiket bilgilerinde cinsi, üretim adresi, suya uygulanan işlemler ve suyun sahip olduğu parametreler mutlaka yer almalıdır. İmal ve son kullanma tarihi, parti ve seri numarası, şirket logosunun ayrıca damacana ambalaj üzerinde kabartma ile yazıyor olması gerekiyor. Güvenlik bandına önemle dikkat etmek de suyu açanın ilk siz olduğunun göstergesidir. Diğer önemli bir konu ise; damacana su, direkt güneş ışığı almayan, yeterince havalandırılan temiz bir ortamda saklandığı sürece, değişime uğramadan en az 10 gün süreyle sağlıklı yapısını koruyor. Damacana suyu ayrıca serin ve kuru bir ortamda muhafaza etmek gerekiyor.

Pompa temizliğine dikkat

Damacana suyun kullanımının pratikliği açısından hemen hemen herkesin evinde mevcut pompaların temizliği, suyun ömrünün olabildiğince uzaması için önemli. Yaygın olarak kullanılan bu pompalar suda ciddi koku ve tat bozukluklarına neden olmakta. Su pompalarının iç kısmında bulunan körüklerin sürekli nemli olması buraya toz taneciklerinin yapışmasına sebep olabiliyor. Bu da zamanla birikerek ciddi bir kirlilik oluşturuyor. Suda bu kötü tat ve kokuyu hissetmeye başladığınız anda pompayı yenilemeniz gerekmektedir.

Dispensere dezenfeksiyon şart

Su sebillerinin su ile temas eden bütün yüzeylerinin kullanıldığı ortam şartlarına göre belirlenecek sıklıkta tek tek sökülerek yıkanması ve dezenfeksiyon işlemine tabi tutulması gerekiyor. Bu işlemin yeterli sıklıkta yapılmaması halinde su sebilinde oluşacak kirlilik suda istenmeyen tat ve kokuya neden olabiliyor.

Top